21 Tem 2018

Bali Notları - 2018























Bali Denpasar havalimanına gelen herkesin gördüğü ama pek de durmadan geçtiği bir heykel sizi karşılar. 1993’de yapılan, Ünlü Hint Destanı Mahabarata’dan bir savaş sahnesinin canlandırıldığı bu heykel Savaşçı Ghatodkaja’nın, Karna tarafından ok ile öldürülüş sahnesidir. Detayları merak edenler Mahabarata destanına göz atabilir






















Kuta Plajı, Bali’nin en büyük, en gözde, en temiz plajlarından birisi, Batı sahilinde. Buradaki hiç bir plaj ülkemizdeki gibi değil. Alabildiğine özgür, herkese açık, kimsenin kimseye karışmadığı ve uygarca. Sörf ve su sporlarının en gözde yeri. Plajın arka tarafı boylu boyunca kafe ve lokanta dolu. Taksi olarak Blue Bird kullanılmalı ve muhakkak taksimetre açtırılmalı. Güneşin batışı kaçmaz.























Jimbaran Plajı yine batı sahilinde dev bir plaj. Buranın bir diğer özelliği hemen kumsaldaki salaş balık lokantaları. Girişte istediğiniz balık ya da deniz ürünlerini tarttırıp, sahilde ayaklarınız kumun içinde, güneşin batışı ile oldukça uygun fiata yemek mümkün. Plaj boyunca otel veya tatil köyleri de var ama hiç biri plajı kapatıp, halkın kullanımını engellemiyor, İstediğiniz yere oturmanız mümkün.























Jimbaran’da geleneksel bir olaya da tanık olduk. Hindu inancına göre, doğumdan çok ölüm kutsanıyor. Ölü beden, bir süre mezarda kalıyor, daha sonra çıkartılıp, yakılıp külleri denize atılıyor. Bu yakma, hazırlanma, dua ve denize atma neredeyse tam gün sürüyor. İşte Ngaben olarak adlandırılan bu tören tam da biz Jimbaran’dayken denk geldi. Yakma töreni sonrası, ölülerin külleri, çiçekler ile süslenmiş olarak, kadınlar tarafından taşınıyor. Sahilde yapılan kutsama ve dualar sonrası, küller teknelerle okyanusa taşınıp denize atılıyor.























Şimdiye kadar gördüğümüz en güleryüzlü insanların yaşadığı Bali’de Hindu inancı yaygın. Her gittiğimiz yerde, gün doğumundan, gün batımına kadar rastlanan sunular, Tanrıya duyulan sevginin sembolü. Özenle hazırlanmış, sessiz dualar ile yerleştirilen bu sunular, ne kadar güzel ve süslü olursa o kadar çok sevgi ve şükran ifade ediyormuş. Palmiye yapraklarından özene bezene hazırlanan, minik sepetler içine çiçekler, meyveler, ıslak pirinçler, çukulatalar, sigaralar ve soya koyuyorlar.

Araçlara, dükkanlara, evlere ve tapınaklara konan bu sunuların ana amacı birbirlerini korumak ve nimetlendirmek, doğa, tanrı ve diğer insanlar ile olan ilişkilerinde huzur ve uyumu bir arada yaşatabilmek için.

Hiç yorum yok: