17 Şub 2010

PIIGS, BRIC ve STUPID?!...






Ekonomi dünyası zaten kısaltmalardan geçilmiyordu, şimdi de yazının başlığındakileri bilmemiz gerekiyor.

PIIGS (Portekiz, Italya, Irlanda, Yunanistan (G) ve İspanya (S))’nın başharflerinden oluşuyor; “Domuzlar” kelimesinin kısaltması. AB içindeki Euro Bölgesinin kırılgan ekonomilerini temsil ediyor.

BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan(I) ve Çin)’in oluşturduğu grup. Dünyanın şu günlerde en fazla gelecek vadeden, büyük hızla büyüyen ve gelişmekte olan ekonomileri bunlar.

STUPID (İspanya (S), Türkiye, İngiltere (U), Portekiz, İtalya ve Dubai). Bu ülkeler de finansal açıkları itibarıyla yönetilmesi en zor ekonomiler olarak sunuldu.

PIIGS grubunda en sorunlu ülke Yunanistan; onların problemi Ispanya, Irlanda, Portekiz ve İtalya’ya sıçrayabilir. Eskiden olsa devalüe edip bir ölçüde kurtulabilecekleri bu problemden şimdi kurtulamıyorlar çünkü Euro Bölgesi’nde iseniz ekonominin kontrolünde tek söz sahibi siz değilsiniz. AB’nin güçlüleri olan Almanya ve Fransa gibi ülkeler PIIGS’lere destek vermek zorunda kalabilir, aksi halde Euro Bölgesi domino taşları gibi dökülür. Bu ülkelerin bölgeden çıkartılması da düşünülmektedir ama o daha büyük problemler yaratır. IMF yardımı da karmaşıktır çünkü IMF genel olarak ABD ve Batı Avrupa ekonomileri tarafından desteklendiğinden, IMF işin içine girdiğinde Euro Bölge’si ülkelerine nasıl yardım edebileceği konusu formüle edilmiş bile değildir. Daha da kötüsü bu PIIGS’lerin problemi ABD’ye ulaşabilir ki zaten ABD şu anda büyük bir borç içindedir.

Bütün bu yaygara, güçlü Euro yerine, güçlü ABD Dolarını ortaya çıkarmak için yapılmış bir operasyon da olabilir. Forex piyasasının %30’undan fazlasını EUR/USD’nin teşkil ettiğini ve piyasanın günlük hareketinin de 3 trilyon dolar olduğunu varsayarsak bu paritenin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar. Hatta Dünya için o kadar önemlidir ki, Çin yaptığı alımlarla paritenin dengesini korur zaman zaman. AB, şu günlerde 1.6 olan bu pariteyi, 1.30’lara çekmek istemektedir, bu yüzden de Yunanistan ile ilgili konuyu ortalama olarak Mart başına kadar uzatabilir. Böylece kuru istedikleri seviyeye getirip, ancak ondan sonra gerçek kurtarma planını açıklayabilirler. AB ekonomistleri herzaman 1.45’in üzerindeki paritenin AB için zararlı olduğunu zaten belirtmişlerdi. Sonuçta bu durgunluktan çıkmanın tek kuralı düşük kur ve artan ihracatdır. AB’nin ihracatını artırabilmesi için de kurun ona göre düşük olması gereklidir. Aslında kapalı kapılar ardında oynanan oyun böyle birşeydir.

Yukarıdaki öngörüden Türkiye için bir ders çıkartırsak, çoğunluğu AB’ye yapılan ihracatın dengelenmesi için Asya, Güney Amerika, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine de açılmak gerekiyor.

Bütün bu analizlerde ve hesaplaşmalarda ilginç olan, Kapitalist sistemin kendi yarattığı bu problemleri, yine kendi reçeteleri ile çözmeye çabalaması!... Hastanın da, Doktorun da aynı olduğu bir olgu ne kadar var olabilir ki ?

17.2.2010 - Birgun

1 yorum:

Gul Ertug dedi ki...

Çok ilginç. 17 Şubat günü BRIC'ten PIGS'e nasıl gelindiğinin dışavurulduğu bir gün olmuş. Buyrunuz bu da Ufuk Söylemez'in yorumu..
Saate bakarsak Sn. Göksu, Sn. Söylemez'i atlatmış.. :))
Eline sağlık.

http://www.habercem.com.tr/“BRIC”-kalmadi-“PIGS”-verelim_93096.html