3 Şub 2010

ABD’den ikiyüzlülüğe devam...




Obama geldi hoş geldi; geleli bir yıl oldu ama şu ana dek hep “eli boş” geldi. Geçen hafta kongrede yaptığı konuşmasında işsizliği birinci sorun olarak ele aldığını, yeni iş alanları yaratmak adına “ülke içinde üretimi” arttırmanın yine birinci önceliği olduğunu söyledi. Yani kısaca diyor ki, artık ucuz işgücünün kullanıldığı Çin’deki ve Uzak Doğu’daki üretimi azaltıp, ülke içinde daha çok üretmeliyiz ki, hem işsizlik hem de getirdiği sorunlar azalasın.

Ne güzel, ne kadar “sosyalist” ve “akılcı” bir yaklaşım!

Oysa küreselleşmeye ve ABD’ye bel bağlayan liberaller ile AB’li solcular, Obama’nın dediklerini onlarca yıldır söyleyenleri çağdışı olmakla, geri kalmışlıkla suçladılar.

Tabii Obama bunları söyleyip, kendi vatandaşlarına, özellikle işsiz kesime, şirin gözükmeye çalışırken, başkandan bağımsız işleyen ABD’nin derin devlet dış politikası ikiyüzlü çalışmalarına aralıksız sürdürdü.

Haiti’de deprem oldu. ABD’nin terörist ülkeler listesine aldığı Küba deprem yaralılarının daha hızlı taşınabilmesi için hava sahasını ABD uçuşlarına açtı. Küba’nın uluslararası kamuoyuna yaptığı çağrıya uyan İspanya, Meksika ve Venezuela başta olmak üzere çok sayıda ülkeden sağlık ekipleri Haiti’de el ele verip çalıştılar, hayat kurtardılar.

Haiti’deki trajedinin tam ortasında kimsenin neden ve nasıl olduğunu bilemediği bir olay gerçekleşti. ABD Deniz Kuvvetlerine ait 82. Hava İndirme Alayına bağlı askerler Haiti’ye çıkartma yaptı; Ne Birleşmiş Milletler ne de ABD hükümeti bu konuyla ilgili olarak dünya kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapmadılar. Uzaklardan, Çin, İzlanda tonlarca malzeme gönderdi, ABD ise 10.000 deniz piyadesiyle kaş göz arasında adayı işgal ediverdi.

Bir başka ikiyüzlülükse, bilişim alanında gerçekleşti. Zaten 50 yıllık ABD Ambargosu ve ABD’nin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin kurallarını görmezden gelmesi yüzünden, internet erişimini pahalı ve yavaş uydu sistemiyle yapmak zorunda kalan Küba’nın, ABD’deki en büyük açık kod kaynağı SourceForge’a erişiminin engellendiği haberi geldi. Bu durumda Küba sayfada yer alan programları indiremeyecek ve orada bulunan açık kodlardan faydalanarak yazılım geliştiremeyecek. Bu uygulama Açık Kaynak Kod geliştirmenin özüne tamamen aykırı olduğu gibi, o özün karşısında durduğu “ayrımcılık” olgusunu da destekler nitelikte.

Çelişkiler çok açık, ikiyüzlülük de! Küba’da internet kullanımının yeterince serbest olmamasını eleştirken, Kübalıların internete sınırsız erişimini teknik olarak engellemek için elinden geleni yap!

Olan bitenler ne ilk ne de son. ABD’nin küresel imparatorluğunu ayakta tutmak için daha çok oyun dönecek, Obama sadece bir figüran, sorun daha derinlerde!

3.2.2010 - Birgun'de yayınlandı
Latin Bilgi : http://www.latinbilgi.net/index.php?eylem=yazi_oku&no=3331

Hiç yorum yok: