16 Ara 2009

TKP’den Örnek Eylem!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Metrobüs’e %30 zam yaptığında, TKP’li gençlerin öncülük ettiği sıkı bir direniş ve eylemle karşı karşıya kaldı. Eylemlerin arkası geldi ve diğer partiler, STK’lar da benzer tepkileri gösterdiler. “İstediğimizi yaparız, nasılsa kimse tepki vermiyor” anlayışındaki kent yönetimi eylemli tepkileri vatandaşın haklı olduğunu söyleyerek geri adım atacakmış gibi davrandıysa da söz konusu zam hala geri alınmadı. Özellikle gençlerin öncülük ettiği, halkı da içine katmaya çalıştıkları ve ısrarla sonucun izlendiği bu eylemler dizisi -oldukça bölgesel ve çok özel bir konuda dahi olsa bile- bütün ülkeye örnek oldu.

Bu örnek gösterdi ki bu ve benzeri konularda her ilçede, ilde, bölgede yani ülkenin bütün yeleşimlerinde ideoloji, etnisite, dil, din, vb ayrım gözetmeksizin, ortak olarak “acı ve sıkıntı çektiğimiz” konuları tespit edip üzerine gitmeyi sağalyacak bir enerjiyi gerektiriyor. Bunların bazıları küçük boyutlu olabilir, ama aslolan sonuç almak ve üzerimize gelen, ezen, tüketenlere karşı mevzii kazanmak değil midir?

İşte bana “sıkıntı ve acı” veren bazı uygulamaları liste başı olarak yazıyorum; kalanları da siz ekleyin;

1) İlköğretimde, sağlık harcamalarında alınan “katkı payı” haksızdır, yanlıştır, kaldırılmalıdır.
2) İstanbul’da belediye otobüslerinde şöförlerin otobüs içinde Akbil’i olmayanlara sattıkları kontör için aldıkları ek para haksızdır, yanlıştır. Bu paranın kime gittiğiyse tam bir muamma.
3) Avrupa’nın belki de dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanmak enayicedir.
4) Hiç kullanmadığınız sabit telefona ayda 12-15TL para ödetmek soygunculuktur. Ülkenin en karlı tek kitini özelleşirmeye kurban ettikten sonra, saçma sapan kampanyalarla onu yeniden çekici hale getirmeye çalışmaksa ayrı bir saçmalıktır.
5) Yıllardır biriken işsizlik fonunun Hazine’ye devri ise haksızlığın önde gidenidir.
6) ...

16 Aralık 2009 - Birgun

Hiç yorum yok: