2 Ara 2009

Beyaz Yakalı “Proleter”ler!

Proleter = Emekçi (TDK Sözlüğü)

Yaşar Kemal’in Proleter başlıklı bir hikayesi vardır: Yolcu taşıyan bir minibüs şoförünün borç – harç aldığı aracının arkasına, diğer şoförlerin arabalarının arkasını arabesk içerikli yazılarla doldurdukları bir dönemde, “Proleter” yazdığı için başından geçenler anlatılır. Kemal bu genç şöförü arayıp bulmuş, hikayesini dinlemiş ve kendine özgü üslubuyla bizlerle buluşturmuştu. Bu hikayenin anafikri, genç şöförün ait olduğu sınıfa olan saygısını yaptığı işe yansıtmakla kalmayıp, bunu son derece naif ve insani olarak hiçbir art niyet ve propoganda amacı da olmadan çevresiyle paylaşmasıydı.

Hikaye 1970’lerin Türkiye’sinde yaşanmış...

Günümüze gelirsek, 12 Eylül’ün yarattığı erezyona ve değişen dünya koşullarının tüm olumsuzluğuna rağmen minibüsüne “Proleter” yazacak cevval bir şoför bulmak zorken, üretim araçlarının mavi yakalılardan, beyaz yakalılara doğru yön değiştirmesiyle gerçekte “proleter” olduğunun farkında birçok ofis emekçisine ratlamak mümkün. Beyazyakalı profesyoneller bir dönem iş imkanlarının bu kadar da “kaygan” bir zeminde olmadığı dönemlerde, bireysel yetkinliklerinin kendilerine verdiği özgüvenle gerçekte birer “proleter” olduklarını unuttular; ait oldukları meslek sınıfının duygu, düşünce ve ortak çıkarlarının birbirine bağlanmasını yani dayanışmayı da kelime dağarcıklarından çıkardılar. Oysa bunların ait olduğu sınıfın, fabrikada üretim hattındaki bir kaynakçının içinde bulunduğuyla aynı olduğunu anlaması için ekonomik kriz mi olması gerekiyordu? Cevap: EVET!

Beyazyakalılar! Sizler de son tahlilde işçi ve proletersiniz! Emeğinizi satarak, karşılığında kazandığınızla yaşamınızı geçindiriyorsunuz. Birlik olarak, yani sendikal hareketin içinde yer almakla, işverene karşı daha büyük bir birlik ve pazarlık gücü oluşturursunuz, yani daha güçlenirsiniz. Proleteryanın, yani emekçilerin sınıfsal çıkarları sadece yaşadıkları topraklarla değil, bütün insanlığın ve geleceğinin çıkarlarıyla özdeştir.

Ya proleter olduğunuzu unutmayıp dayanışma içinde hareket ederek güçleneceksiniz, ya da beyaz köle olarak yok olacaksınız.

2 Aralık 2009 - Birgun

Hiç yorum yok: