20 Eyl 2009

Küba’da Avrupalı bir Devlet Başkanı!





16 Eylül 2009’da sessiz sedasız bir ilk yaşandı. İlk defa Avrupa Anakıtasından bir Devlet Başkanı sessiz sedasız Küba’yı “resmi olarak” ziyaret etti.

Hırvatistan Devlet Başkanı Stjepan Mesic, Küba ile olan ilişkilerini geliştirmek için Adaya resmi bir ziyarette bulundu. Küba Dış İşleri Bakanı tarafından Jose Marti Havalimanı’nda karşılanan Mesiç’in ilk sözleri her iki ülkenin ortak çalışmalarını güçlendirme ve politik ilişkilerini arttırma konusundaki isteklerinin oldukça fazla olduğu ve bu konuları ilerletmek için adaya geldiği oldu. Her iki ülke özellikle inşaat ve dönüşüm projelerinde işbirliği yapacak.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve Küba meclis başkanı Ricardo Alarcono de Quesado ile de görüşen Mesic, Hırvatistan – Küba Ticaret Oda’larının düzenlediği ekonomik forum toplantılarına da katıldı.

Kültür, Ekonomi, Spor, Yüksek Eğitim ve Küba – Hırvatistan Radyo Televizyon’ları arasında da bir dizi ortaklık anlaşması imzalandı.

Hırvatistan, geleneksel politikası gereği, ABD’nin 50 yıllık ablukasına sürekli karşı çıkan ülkelerden birisi.

24 Eylül 1992’de başlayan Küba – Hırvatistan diplomatik ilişkileri, ilk defa Avrupalı bir Devlet Başkanı tarafından adanın ziyaret edilmesiyle daha da ileri gideceğe benzer.

Hırvatistan, Bush’un başkan olduğu dönemde “Füze Kalkanı” projesini yaygınlaştırmak için uğradığı ülkelerden biri. Hırvat Muhalefeti bu projeye karşı çıkmış, sonrasında füzelerin Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne yerleştirilmesine karar verilmişti. Bush’un yerine gelen Obama sonrasında bu proje olduğu gibi rafa kalktı.

Hiç yorum yok: