26 Ağu 2009

Çaresiz mi kaldınız? İlaç testlerine denek olun!

Resmi istatistikler krizin azaldığını, göstergelerin olumluya döndüğünü söylese de, iş arayanlar için durum bunu göstermiyor. Bugün örneğimiz New Mexico’dan. İşsizlik ödemelerinde miktarlar azaldıkça, faydalananların sayısı ve talebi de artmaya başladıkça, iş arayanlar alternatif arayışlara yöneliyorlar hemde bazıları oldukça çılgınca! Birçok işsiz beyazyakalı, hastaneler, ordu veya laboratuarlar tarafından yürütülen klinik testler için kayıt yaptırmakta.

1996 yapımı “Extreme Measures” filminde Hugh Grant’ın, Gene Hackman’la bir kavgası vardır; evsiz insanlar üzerinde deney yapması ile ilgili. Vahşi Kapitalizm de, ekonomik krizle birlikte taçlandırılınca birçok talihsiz insan, bir kaç dolar kazanmak için bedenlerini bilimsel deneylere açabiliyorlar.

New Mexico’da gazeteler de bir ilan çıktı. Pentagon adına bilimsel deneyler yapan bir firma denek arıyordu. Ünivesite mezunu, 10 yıllık iş deneyimi olan ama şimdi işsiz kalan “Sam” de başvuranlar arasından seçildi. Tıpkı 14 yıl Intel’de çalışıp çıkartılan bir diğer denek gibi. Deney çok ölümcül değildi; Kandaki alkol oranını ölçüp bir takım otokontrol mesajları üreten bir cihazın testleri için, deneyden önce kendilerine hangi içkiyi tercih ettikleri soruldu. İlk bakışta keyifli bile denebilir.

Deney bittiğinde Sam’e 140 Dolar ödendi. Sam’de aldığı paradan şimdilik mutlu, bu duruma gelmesine kızgın ama hiç olmazsa şimdilik birkaç dolar kazandığına seviniyor. Ama kısa sürede iyi para kazanması, dediğine göre onu başka deneylere katılması için cesaretlendirmiş. Sam’in ekonomisi iyice zora girdikçe ilerde katıldığı deneylerde herzaman sevdiği kokteyleri içirmeyebilirler!

26 Agustos 2009 - Birgun

Hiç yorum yok: