2 Eyl 2009

İki ateş arasındaki fabrika işçileri

Ne kadar, bittiği veya azaldığı hakkında bir sürü güzel şey söylense de, ekonomik krizimiz hâlâ dimdik duruyor.

ABD otomotiv devi, GM(General Motors), henüz sayısı bilinmeyen miktarda çalışanını, mühandislik ve pazarlama bölümlerinden çıkartacağını açıkladı. Açıklama tam da, Federal Hükümet’in 200 Milyon USD’lik krediyi, GM’e vereceğini duyurmasının hemen ertesinde, Port Melbourne’da ki ofis çalışanlarına yapıldı. GM’in basın sözcüsü yaptığı açıklamada, özellikle bu ofisdeki “bazı görevlerdeki” çalışanlara yönelik bir erken emeklilik paketi üzerine odaklandıklarını ve bu erken emeklilik çalışmasıyla, 200 Milyon USD arasında bir bağlantı da olmadığını söyledi. Kaç pozisyonun kesileceği son derece belirsiz; medya 200, sendika 70 demekte.

Profesyonel Mühendisler, Bilim Adamları ve Yöneticiler derneği başkanı Leslie Adams’a göre, sonunda ne olduğunu bilmeden olası emeklilik teklifine Evet veya Hayır demek mümkün değil. “Çalışanların istememelerine rağmen, emeklilik paketine mecbur bırakılıp, evet denmeye zorlanmasını istemiyoruz” der.

GM son 12 aydır, yerel pazar ve ihracattaki talep daralmasından dolayı, mütecaviz bir şekilde çalışanların maaşlarını sürekli düşürüyor. Adelaide fabrikasında üretim tek vardiyaya düştü, Holden’de ki 4 silindirli motor fabrikası da büyük ihtimalle yıl sonunda kapanacak.

İki ateş arasında kalan işçiler, ya emeklilik paketini kabul edip işsizler ordusuna katılacak, ya da risk alıp paketi red edecek ama bu defa da fabrika kapanırsa, paketten de olup yine işsizler ordusuna katılacak…

Bana güzel bir atasözünü anımsattı: İki ucu b…u değnek!

Ne dersiniz?

2 Eylul 2009 - Birgun

Hiç yorum yok: