7 Tem 2013

Süngünün Hangi Tarafı?


Süngünün Hangi Tarafı?


Bir fotoğraf binlerce sözcüğe bedeldir!

Bu fotoğraf kümesinin sol tarafında, ABD’nin Vietnam savaşı sırasında, topyekün gerçekleşen protesto gösterilerinde polise ve askere sunulan karanfiller, sağ tarafında da Haziran Direnişi sırasında polise uzatılan karanfiller var.

Süngünün “sol” tarafında devletin silahlı güçleri, “sağ” tarafta halk var.

1960’larda ABD’de yapılan bu gösteriler sırasında süngünün “sağ” tarafında olan halkın, özellikle de gençlerin içinde iki isim var. William J. Clinton, yani Bill Clinton ve Barack Obama. O dönemde protestolara aktif destek veren bu iki genç yıllar sonra ABD’nin başkanı oldular. Seçim kampanyaları sırasında 1960’larda ki protestolara verdikleri aktif desteği, net olarak dillendiremediler ama ABD basını özellikle de Cumhuriyet’çi kesim bunu, sanki suç işlemişler gibi, karşı kampanya da kullandılar. Sonuç olarak o zamanın protestocuları, ülkelerinin başkanı olabildi. Buraya iki link ekliyorum.

Clinton hakkındaki link : http://www.youtube.com/watch?v=gU7JRszfjiE


Gelelim ülkemize. Vietnam savaşı dönemini temel alırsak o dönemde genç olup da, ABD’deki gibi süngünün “sağ” tarafında olan, hem Vietnam Savaşına karşı çıkan, hem de ülkemizdeki özgürlük, tam bağımsızlık ve demokrasi mücadelesine destek veren, liderlik yapan gençlere ne oldu?

Ne oldu üç Fidan’a, o öğrenci liderlerine, öncülere? İdam edildiler!

Peki bugün devleti yöneten kadrolar, Deniz’ler, 6. Filo’yu denize dökerken ne yapıyorlardı?

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okuyan Deniz Gezmiş ve arkadaşları, “6. Filo Defol” eylemi yaparken aynı üniversitenin İktisat Fakültesinde okuyan ve Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) üyesi Abdullah Gül ve arkadaşları tam da süngünün “sol” tarafında duruyorlardı.


Bakın o kadro’da kimler var: Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Beşir Atalay, Abdülkadir Aksu, Hüseyin Çelik, Ahmet Davutoğlu, Numan Kurtulmuş, Fehmi Koru, Abdurrahman Dilipak, Osman Pepe, Necati Çetinkaya, Kadir Topbaş...

ABD protestoların içinden yıllar sonra iki başkan çıkardı, Türkiye’de ise o dönemin liderleri öldürüldü ve süngüyü tutanlarla birlikte olan kadrolar bügün ülkemizi yönetiyorlar.

Haziran Direnişi 1960’larda ki gibi, kendine özel tarzı ve söylemi ile liderlerini çıkartacak, kollektif aklını oluşturarak, Türkiye’nin gelecekteki, aydınlıktan, demokrasiden, özgürlükten, tam bağımsızlıktan yana olan, ilerici kadrosunu oluşturacaktır.

Bugün de 1960’lardaki gibi süngünün solunda ve sağında olan cepheler, süngüyü halka karşı tutanlar ve süngüye karanfil uzatanlar bellidir.


Süngüye kafa tutan, karanfil uzatanlara bin selam olsun!

Hiç yorum yok: