7 Eki 2009

İnsanlık Kasırgalardan da, Kapitalizmden de güçlüdür.




27 Eylül, Pazar günü Küba ile Dayanışma adına, Bostancı Kültür Merkezi’nde bir konser yapıldı; sloganıysa “İnsanlık Kasırgalardan Daha Güçlüdür”. Konserden toplanan gelir, Küba’nın kasırgalardan dolayı oluşan acılarını azaltmak adına Küba Devleti’ne gönderildi. Konserin sloganındaki vurgu dikkat çekici; “İnsanlar” değil, “İnsanlık” kasırgalardan güçlü!

Küba’nın 50 yıldır göğüslediği vahşi ABD Ablukası’na rağmen “insanlık” için yaptıkları, Ablukanın sahibinin “insanlığa” yaptıkları ile aynı kefeye sığar mı?

ABD ve temsil ettiği kapitalizm insanlığın yaşamsal kaynaklarını hızla tüketirken, bütün doğal yaşamı tersyüz etti, çıkarttığı savaşlarla milyonları yok etti, kırdı geçirdi, kendini mutlu sanan prozak yüklü zengin azınlıklarla, açlık sefalet içinde yaşayan kitleler yarattı. Emek-Sermaye çelişkisi büyüdükçe, daha çok kaynağa ihtiyaç duydukça daha da çok savaş çıkardı, sömürdü. Şimdi öyle bir noktaya geldiler ki, yeni başkanları Sağlık Sistemini bütün topluma yaygınlaştırmak istediğinde “Sosyalist” olmakla suçlandı. Çünkü ülkenin 1/5’inin sağlık hizmetlerine ulaşımı yok!

Küba ise sınırlı imkanlarıyla, dünyanın dört bir yanına, yetiştirdiği doktorları gönderdi, daha az enerji tüketsin diye ülkedeki bütün ampulleri değiştirecek kampanyalar yaptı, düdüklü tencere dağıttı. Amerika kıtasında en düşük çocuk ölüm oranlarına sahipler.

Kimin, hangi yaklaşımın “insanlığa” daha çok hizmet ettiği yeterince açık.

Eğer Kapitalizm denen vahşi olgu bitecekse bu İnsanların değil İnsanlığın zaferi olacak!

7 Ekim 2009 - Birgun

Hiç yorum yok: