4 Kas 2009

ABD’de ve Birleşmiş Milletler’de yeni birşey yok!




28 Ekim 2009 Çarşamba günü, 50. yılını henü doldurmuş olan, ABD’nin Küba’ya karşı uyguladığı ticari ambargonun kınanması ile ilgili, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir oylama gerçekleşti. 18 yıldır yapılagelen bu oylama her zamanki gibi ezici bir çoğunlukla Küba lehine sonuçlandı; 187 destek oyuna karşılık, 3 karşı oy ve 2 çekimser! Sadece ABD, İsrail ve Palau’nun “desteklediği” bu ticari ambargonun Dünya’nın geri kalanı tarafından nasıl “desteklenmediği” yeniden gözler önüne serildi. Küba Dışişleri Bakanı, Bruno Rodríguez Parilla, oylama sonrası yaptığı konuşmada, Başkan Obama’nın artık yorulmuş olan Küba-ABD ilişkilerini canlandırmak ve kolaylaştırmak adına bazı adımlar atmasına rağmen, Bush döneminden kalan, tıp malzemelerinin ihracatının engellenmesi, Küba ile iş yapan diğer ülke firmalarının tazminat davaları ile bezdirilmesi gibi politikaların olduğu gibi yerinde durduğunu söyledi.

ABD son aylarda, Küba ve Amerika’da karşılıklı yaşayan akrabaların ziyaretlerini, para göndermelerini kolaylaştıran, gıda ticareti ve iletişim alanında bazı ticari kanalların açılmasını sağlayan girişimler yapmasına rağmen, Eylül ayında bu rezil ambargoyu bir yıl uzatmaktan da geri kalmadı.

Rodriguez, Ambargo’nun hiç bir zaman, Küba Halkının vatansever duygularını yok etmeye yönelik hedefine varamayacağın, bununla beraber, ülkede zaman zaman sıkıntılara yol açtığını da söylemekten geri durmadı.

Buna karşılık ABD’nin BM’deki daimi temsilcisi Susan E. Rice, Küba’nın uluslararası standartlarda sosyal, politik ve ekonomik özgürlüğe ulaşmadığı sürece bu ambargo ile yüzyüze olacağını söyledi. Kısaca ABD“ya bana boyun eğeceksin, ya da ambargoya devam!” demekte

Büyük umutlarla geldiği söylenen Obama, kendinden önceki Demokrat Başkanlar kadar bile olamadı! Clinton döneminde akademik ve kültürel alanlarda iki ülke arasında çok fazla program gerçekleşmiş, Carter döneminde bütün seyahat yasakları kaldırılmıştı.

Obama’ya göre “Küba, iç işlerinde halkına uyguladığı baskıyı kaldırmadığı sürece ambargo devam edecekmiş ama buna rağmen ilişkileri geliştirmek istiyormuş”

Biz buna Türkçe’de “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” deriz.

Nerden baksanız tutarsız, saygısız ve son derece içi boş bir yorumdur!

Soruyorum, ABD’yi kim yönetiyor? Sizce gerçekten Nobel Barış ödüllü bir ABD Devlet Başkanı mı?

Hiç yorum yok: