15 Tem 2009

“ABD’de GM çalışanı beyazyakalıların emeklilik fonlarına ne oldu?”

Delphi, GM’nin(General Motors) iflas eden bir yan şirketi. Beyazyakalı çalışanlarına emeklilik fonlarından alacaklarını ödemeye yanaşmayan bu şirketin başı yargı ile belaya girmek üzere. GM aynı koşullarda çalışan saat başına ücretli maviyakalıların geri ödemesini yapmaya yanaşırken beyazyakalılara hayır demekten kaçınmıyor.

Beyazyakalıları savunan avukatlar, GM ve Obama yönetimini, bu tür çalışanlara ait birikmiş fonlarla, saatlik maviyakalı işçilerin fonlarının ödendiğini söyleyip suçluyor. Daha da kötüsü, bir yetkili federal kanunların bu tip ödemelerin yapılmasına bazı sınırlamalar getirdiğini söylüyor: Bu yetkiliye göre, beyazyakalılar emeklilik fonlarını kurtarsalar bile, kurtardıkları ödediklerinden daha az olacak!

Bir başka açıdan bakıldığındaysa sendika üyesi olan ve Obama’ya oy veren maviyakalılar büyük bir kesimi oluşturduğundan, ödeme önceliği onlara veriliyor. Yıllarca maaşlı çalışmış, beyazyakalı büro çalışanları, sunulan çalışma koşullarının iyi olduğu aldatmacasıyla yıllardır sendikalaşmamış olmanın sıkıntısını çekiyorlar. Beyazyakalıların içinde bulunduğu sıkıntılı durum şimdilik tutarsız ve karmaşık görünüyor. Sorunun nasıl çözüleceğiyse henüz netleşmiş değil.

15 Temmuz 2009 - Birgun

Hiç yorum yok: