9 Haz 2005

Luis Posada Carriles : Made in USA





ABD’nin soğuk savaş dönemlerinde, özellikle de Latin Amerika ülkelerinde yetiştirdiği “ABD yapımı” ajanlarla, diğer ülkelerin iç işlerine karışması ya da operasyon düzenlemesi sıkça kullandığı bir yöntemdi.

Bu tür faaliyetlerde görev yapmış ajanların bazıları, deşifre olduktan sonra, yapılanları anlatan ürünlerle kendilerini iyiden iyiye ifşa ederken, bazıları da inkar etmeyi ve kaçmayı hâlâ sürdürüyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayının başından beri böyle bir ajanın teslim alınması Küba ve Venezuala'da, en önemli gündem maddelerinden biri olarak yer alıyor. Küba doğumlu, Venezuela vatandaşı ve CIA ajanı, Luis Posada Carriles, hakkında bulunan onca kanıta karşın, yaptıklarını inkar etmeyi ve kaçmayı başarıyla sürdürüyor.

Che'nin 1967'de Bolivya'da öldürülmesinden JFK suikastine kadar uzanan yolda, El Salvador’da, Nikaragua’da, CIA ve karşıdevrimciler için çalışan “ABD malı” ajanlardan biridir Posada.


15 Şubat 1928'de Cienfuegos - Küba'da doğan Posada, 1961'de devrimden hemen sonra, önce Meksika'ya, ardından da Florida'ya gitmiş. CIA'in organize ettigi Domuzlar körfezi çıkartmasına katılmış; 1963 - 1967 yılları arasında CIA adına ABD, Porta Riko, Guetemala, Meksika ve Venezuella'da, karşı devrimciler ve kontra-gerillalar için çalışmış.

Artık gizliliği kalmayan CIA raporlarına göre, CIA, Posada'yla en son, Haziran 1976'da iletişim kurulabilmiş.

6 Ekim 1976'da Cubana'nın (Küba Havayolları) Bahama'lardan kalkan yolcu uçağına yapılan suikastte 73 sivilin öldüğünü hâlâ anımsayanlarınız vardır. Küba, Venezualla ve ABD gizli servislerine göre bu suikastin plânlayıcısı olan Posada, Venezuella'da yakalanarak 2 defa yargılanmıştı. 1985 yılında savcıların, temyiz başvurusu sırasında hapisten kaçmış,1986'daki istihbarat bilgilerine göre de El Salvador ve Nikaragua'daki kontra-gerilla'lar için destek veren ABD organizasyonunda çalışmıştı.


Yine anımsayacaksınız, 1997 yılının Nisan - Eylül ayları arasındae Havana'da bir çok otel bombalanmış, Hotel Cohiba Meliha'daki patlamada Fabio di Celmo adlı, 32 yaşındaki İtalyan bir turist ölmüştü. Küba, bu olayda Posada'yı suçladı. Posada, 1998'de New York Times'la yaptığı bir söyleşide bombalama olaylarını organize ettiğini kabul etmiştiAncak, daha sonra Miami Herald’da yayınlanan başka bir söyleşisindeyse, bombalama olaylarını ne kabul ne de reddetmiş,t etti,; yalnızca “Olanları tarihe bırakalım” demekle yetinmişti.

Küba, özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra ABD’de başlatılan uluslararası terörizm karşıtı harekete paralel olarak, bu uluslararası teröristin yakalanıp yargılanması için yaptığı girişimleri hızlandırdı.

Bugün 77 yaşında olan, kırk yıldır Castro hükümetini düşürmek için suçsuz insanları öldürmekten çekinmeyen, ABD tarafından eğitilmiş eski CIA operasyon görevlisi Posada, Nisan 2005’de Meksika üzerinden ABD’ye giriş yaparak, George W. Bush hükümetinden sığınma talebinde bulundu.

13 Mayıs 2005’de Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez, ABD ve ülkesi arasındaki “suçlu değişim programı”na dayanarak, Posada’nın yargılanmak üzere ülkesine iadesini istedi. Aynı gün, ABD Dış İşleri Bakanlığı’nda görevli Roger Noriega, Posada’nın ABD’de olmayabileceğini, Venezuela’nın yaptığı suçlamaların gerçek olmadığını açıkladı! Halbuki, 1976’daki bombalama olaylarının hemen ertesindeki CIA raporları ve daha bir çok rapor, Luis Posada ve Orlando Bosch’un, patlamadan 4 ay önce yaptıkları çalışmalarla, bu olaydan sorumlu olduklarını gösteriyordu.

17 Mayıs 2005’de Miami Herald gazetesi, Güney Florida’da Posada ile yeni bir söyleşi yapmış, aynı gün Associated Press ve Miami Herald, Posada’nın tutuklandığını ve iltica isteğini geri çektiğini açıklamıştı.

Venezuela’nın başkenti Caracas ve Fidel’in önderlik ettiği Havana’da yapılan yürüyüşlerle, “Posada’nın yargılanmak üzere Venezuela’ya iadesi isteği” bütün Küba ve Venezuela halklarınca, yakın zamanda dile getirildi.

Bu yazıyı derlediğim günlerde; Küba Meksika’dan, bütün dünyada aranan ve 1976’daki uçak suikastının baş sorumlusu bu suçlunun, Meksika’dan ABD’ye nasıl geçtiğini açıklayan bir rapor isterken, Venezuela devlet başkanı Hugo Chavez de ABD’den, 73 kişinin ölümünden sorumlu Posada’nın, resmi olarak, yargılanmak üzere iadesini istiyor, bu uluslararası suçlunun Caracas’a iade edilmediği taktirde ABD’yle ilişkilerin yeniden gözden geçirileceğini açıklıyordu.

Başka bir deyişle, Küba ve Venezuela, 40 yıldır bütün dünyada aranan bu kişinin yargılanmak üzere iadesini istemektedir. Bu iki ülkenin istekleri basit, yasal ve hukuksal geçerliliği olan isteklerdir.

Öyle görünüyor ki, Posada hala ABD’deyse, her fırsatta “uluslararası terörizme” karşı olduğunu ifade eden ABD’nin üç seçeneği var: Posada’yı mülteci olarak kabul etmek, ülkeye kanunsuz giriş yapmaktan mahkum etmek, veya Venezuela’nın iade isteğini kabul etmek.

Che’nin ölümünden sorumlu Felix Rodriguez, Posada gibi ajanları eğiten ve kullanan ABD için durum oldukça karmaşık. ABD’nin Posada olayından nasıl sıyrılacağını merakla izleyeceğiz.

Kaynaklar

• Prensa Latina, Latin American News Agency
• LUIS POSADA CARRILES THE DECLASSIFIED RECORD
CIA and FBI Documents Detail Career in International Terrorism; Connection to U.S.
National Security Archive Electronic Briefing Book No. 153
George Washington University

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Dear Friend

I read your work about Posada Carriles and I think that it could help to knows at Turkish peoples who is behind the terrorism.

Fidel talk in Havana the last saturday and invited the journalist a write and search about at one of the main question on Posada Carriles:

How entry in Miami Posada Carriles?

Greetings and all the best

Vladimir

Adsız dedi ki...

Evet Cuneyt, yuz karasi bir is, degil mi? Izliyorum, bakalim ne olacak. Iyi dileklerimle!

Vefahan Ocak

Adsız dedi ki...

Cüneyt merhaba,

Gerçekten de bir solukta okunacak bir makale olmuş ellerine sağlık...

Necla Ağmal

Adsız dedi ki...

bu konuda bir referans da ben vereyim. noam chomsky'nin "Hegemony or Survival, America's Quest for Global Dominance" adli kitabinda konudan ayrintili olarak soz ediliyor.

abd'nin bu isten nasil "siyrilacagi" konusuna gelince. suyun basinda duran kurt ve kuzunun masalini hatirlatirim. sorunuz ve merakiniz ortada uyulmasi gereken kurallarin oldugu gibi "naif" bir varsayimdan kaynaklaniyor. oysa abd'nin hic bir seyden "siyrilmasi"na gerek yok. irak'ta oldugu gibi "ben yaptim, oldu" dediler mi is biter.


Rebeka Behar

Adsız dedi ki...

Sn.Cuneyt Goksu,
Ingiltere, Augusto Pinochet'den nasil siyrildi ise oyle.Bunlarda hep danisik dogus degilmi???

Saygilarimla,
Celine Secim COTTON/Paris

Adsız dedi ki...

cüneyt merhaba,

yazını okudum ve çok beğendim
ne derler, eline, kalemine, aklına sağlık...

ismi Posada ya da başka bişey olsun ABD'nin katliamları, darbelerinde kullandığı böyle birçok ajanın yine ABD tarafından suçlanması bana pek mümkün görünmüyor
Latin Amerikadan Ortadoğu'ya yapılan birçok katliam, darbenin arkasında bulunan bir ülkenin Posada gibi bir ajanın suçluluğunu kabul etmesi demek kendi suçlarını kabul etmesi demek

yazınla Posada'nın özelinde yapılan birçok saldırıyı ve kaynağı olan ABD'yi çok iyi teşhir etmişsin

tekrar eline sağlık

selam-sevgiler...

ajda.

Adsız dedi ki...

Cuneyt,
Bush u yargilarken onun bir ekonomist oldugunu ve ekonomiust dusunceye gore populer fikrin degil vatani icin hayirli olani sectigini goz ardi etme

hande aksu

Adsız dedi ki...

Hande Hanım,

Hitler'e de sorsanız, Milosevic'e Stalin'e de sorsanız muhtemelen sizin deyisinizle ''vatani icin hayırlı olanı sectiklerine'' yemin edeceklerdir. Bush'un adı da yakın gelecekte bu insanlarla anılacaktır.

SAYGILARIMLA

RAIF ONUR TOPUZDAG

Adsız dedi ki...

SEVGILI CUNEYT,
Bir cumhuriyet okuru olarak ozellikle strateji
dergisini olurken yazin var mi diye merak da ediyorum.
Gercekten zevkle okuyorum ve de seni kutluyorum.

NERMIN