13 Tem 2021

Küba’da neler oluyor?

Küba'da birkac gündür sokaklarda protestolar var.

Peki protestocular neye kizgin?

Trump'un gitmesi, Biden’in gelmesi, ABD'nin yillardir sürdürdügü Abluka politkasini degisirmedi ve Abluka tüm hizi ile devam ediyor. Bir de bunun üzerine Covid-19 yüzünden adanin en önemli gelir kaynagi turizm sekteye ugradi ve ciddi bir ekonomik darbogaz var. Yiyecek temininde sorunlar var, hizmet sektörü durdu ve bu alanda issizlik var.

Protestolarin kaynaginda iki grup var.

1- Koronavirüs Krizi

2020'de virüsü kontrol edebilen Küba, son günlerde rakamlarda patlama yasiyor. Gecen Pazar, 6750 vaka rapor edildi ve 31 ölüm gerceklesti. Bütün ülkelerde oldugu gibi saglik sistemi de büyük baski altinda kaldi ve yetmez oldu. Devlet baskani Miguel Díaz-Canel bu durumun diger ülkelerle paralellik gosterdigini, Küba'nin kendi asisini ürettigini ve bunun yayginlasmakta oldugunu iletti. Fakat bu durumun etkisi heryerde oldugu gibi, kaynaklari daha da sinirli Küba'da cok daha fazla oluyor.

2- Ekonomik Durum

Küba ekonomisinin motoru turizm durdu. Bu da hem ekonomik hem de sosyal hayati olumsuz etkiledi. Beraberinde enflasyonda artis, temel gida, saglik ve hizmetlerde eksiklikler, aksamalar olmaya basladi. Sene basinda hükümet maas artislari sagladiysa da, ülkenin temel ekonomik girdisi turizm olmayinca ekonomi motoru yavasladi. Marketlerin önündeki kuyruklar artmaya baslarken, Küba'lilar gida bulmakta zorlandilar

Hal böyleyken ABD'nin yillar süren ablukasi ve yukarida sayilan talihsiz gercekleri kullanarak adadaki karsi-devrimcileri kullanmasi, kiskirtmasi, Miami'den yapilan sinirsiz propoganda, Pazar gününden beri Havana'nin Capital Meydanindaki protestolar ve eylemlerle sonlandi. Ancak ABD'nin bu girişimine Küba halkının cevabi da hic gecikmedi. Küba Devlet Başkanı ve Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteri Miguel Díaz-Canel Bermúdez, "Devrimi teslim etmeyeceğiz" diyerek tüm devrimcileri ve devrimin gerçek sahibi Küba halkını devrimi savunmak için sokaklara çağırdığını duyurdu.

 

ABD destekli bu protestolar, provokasyonlar ilk degil ve temelinde sosyalizm karsitligi var. Fakat Kuba her durumda anayasal degisiklikler ve tarihsel birikimi, tecrübesi ile halktan gelen sesleri dinleyip halkin isteklerine uyum saglayan politikalar üreterek protestolari yatistirmayi bildi. Bu defa olan, Küba'nin 1990'daki Sovyetler Birligi yikildigindan beri en ciddi ekonomik buhrani yasiyor olmasi ve sistem karsitlari bu defa bu krizi bahane ederek devrimi, sosyalizmi protesto ediyorlar.

Abluka Küba'nin ve Küba'lilarin hayatinda ciddi bir sorun. Eger ABD samimi ise ki asla degil, ilk yapmasi gereken, 60 yildan fazla devam ettirdigi bu ekonomik ablukayi hemen kaldirarak, adanin Dünya ticaret sistemi ile entegre olmasina, ihtiyaclarini temin etmesine engel olan bu yaptirimlari son buldurur.

Dünya'nin da zor bir dönemden gectigi bu zamanlarda, Küba'nin bu durumuna dünya halklari bütün dayanisma duygulari ile sonuna kadar destek verecek ve devrime sahip cikacaktir.

Ileri 

Hiç yorum yok: