2 Mar 2015

Safkan Küba!




Küba’ya kültürel açıdan baktığımızda, çoğumuzun aklımıza kaliteli, lezzetli rum çeşitleri, mis kokulu purolar gelir. İlk akla gelenlerin sadece bazıları bunlardır. Sonrasında 1950’lerden kalan arabalar, Arfo-Cuban Jazz gibi diğer yerellikler de yavaştan aklımza düşer. Bu aralar Küba Devleti, Latin Amerikalı elitlerin oldukça fazla ilgisini çekip, adaya sıklıkla gelmelerine, iyi de para bırakmalarına sebep olan yeni ve lüks bir alana el attı: Safkan Yarış Atı Yetiştiriciliği

Hollanda’dan ithal edilen safkan kısraklar, Kübalı eğitmenler tarafından birer yarış atına çevriliyor, yurt dışından gelen özel alıcıların katıldığı müzayedelerde 40,000 ABD Doları’na kadar alıcı bularak, devlet at yetiştirme çiftliklerine, dolayısı ile ülkeye gelir bırakıyorlar.

Geçen ay Ulusal Atçiftliği Kulübünde yapılan açık arttırmada, en iyi ve en yeni yarış atlarını satın almak üzere dünyanın dört bir yanından zengin meraklılar bir araya geldiler. Akşam olduğunda, 31 at, toplam 435,000 ABD Doları karşılığında, Brezilya, Kanada, Guatemala ve Hollanda’dan gelenlere satılmıştı.

Mexico City’den gelip müzayede de “WarmBlood” Kısrakların büyük bölümünü satın alan Cecillia Pedraza “En büyük avantaj, Küba’lı eğitmenler tarafından çok iyi yetiştirilen bu atların zaten Amerika’da bulunması ve yaşlarına göre çok iyi eğitim almalarıdır” diyerek Küba’nın bu az bilinen yönüne övgüler düzdü.

Aslında Küba’nın at yetiştiriciliği konusunda ki uzmanlığı 16.yy’a kadar uzanmaktadır. 1959’da ki devrimden sonra adadaki kumarhanlerle birlikte, profesyonel spor dalları içinde ki at yarışları da iptal edildi. Çünkü binicilik ve at sporu, sadece atların yarıştırıldığı bir kumara döüşmüştü. Amatör spor olarak uzman at yetiştiriciliği ve jokey eğitmenliği devrimden sonra devam etti. 1990’larda Sovyetler Birliği’nin de yok olması ile ortaya çıkan olumsuz ekonomik koşullardan dolayı at yetiştiriciliğine toptan ara verildi. 2005’den itibaren, Küba Devleti, at yetiştiriciliğini yeniden ülkenin gelir getirici alanlarından biri olarak ele almaya karar verdi. Hollanda’dan “Warmblood” türü kısrakları 1, 1.5 yaşlarında ithal ederek, usta Kübalı eğitmenlerin elinde, 3 yaşına geldiklerinde iyi birer yarış atı yaptıktan sonra satarak gelir elde etmeye başladı.

Bugünlerde Havana’nın hemen dışında ki, Lenin Park’ın içinde “Ulusal Atçiftliği Kulübü”nde 117 at bu kapsamda yetiştirilerek yeni sahiplerine hazırlanıyor.

İleriye dönük olarak, Hollanda’lı bir at üreticisi ile çalışan Küba, kısrakları yüksek paralarla ithal edip eğitmek yerine, kendi üretme ve yetiştirme yoluna da gidiyor.

Hollanda Kraliyet Akademisi, Binicilik Bölümü’nün Kuzey Amerika Başkanı Willy Arts, yüksek kaliteli gösteri ve yarış at yetiştiriciliği konusunda kıtadan çok talep olduğunu ve Küba’nın bu alanda yeniden uzmanlaşması ve gelişmesinin bütün kıta için çok değerli olduğunu söyledi. Küba zaman zaman dünya klasmanında sporcular yetiştirip, onların çok para kazanma uğruna başka ülkelere kaçmasından şikayetçi olurken, at yetiştiriciliği alanında başarılı olmaya devam ederse, programın kazancanın dışarıya kaçmayacağının bilincinde. Neredeyse iki düzine kısrak, bu yetiştirme sürecinin ürünü olarak çiftlikte eğitiliyor. Geçen yıl üretilen üç kısrak 40,000 – 50,000 ABD Doları aralığında satışı gerçekleşti.

Atların Küba’da yetiştirilip, Latin Amerika pazarına yönlendirilmesi çok önemli çünkü burada kıtanın iklim ve diğer koşullarına uyum gösteriyorlar, kıtaya dışarıdan getirilen atlara göre daha başarılı oluyorlar.

Küba’nın 16.yy’dan günümüze uzanan bu yeteneğini, para kazanabilmek, yeni iş imkanları yaratabilmek ve ustalaşmak için kullanacak olması sevindirici bir girişim. 


Hiç yorum yok: