27 Ağu 2010

Devrimin Başarısı – La Colmenita




“La Colmenita, Küba Devrimi’nin 2000’li yıllarda yeni insanı yaratma uğraşındaki en önemli başarılarından biridir.”

Fidel, 2007'de UNICEF’in İyi Niyet Elçisi ilan ettiği Küba Çocuk Tiyatrosu Küçük Arı Kovanı “La Colmenita”yı böyle tarifliyor bizlere. Ülkemize 2008'de gerçekleştirdikleri ilk ziyaretten sonra, ikinci defa gelen, yaşları 5 ila 15 arasında değişen 17 çocuk ve 8 yetişkinden oluşan kadrosuyla Türkiye turnesine çıkan Küçük Arı Kovanı'nın guzel bir hikayesi var.

1989'da, Iraida Malberti ve Carlos Alberto ("Tin") Cremata (Anne ve Oğul), bir su sporları gösterisine katıldılar. Burada gördükleri onları çok etkiledi ve 1990'da çocuklardan oluşan bir tiyatro grubu kurmaya karar verdiler. Ilk gösterilerini 5000 kişi önünde, Havana Karl Marx tiyatrosunda, Jose Marti'nin uyarladığı, "Küçük Parmak" isimli bir oyunla yaptılar. 1996'ya kadar bütün gösterilerini Küba Halkı'yla paylaştıktan sonra, Japonya, İspanya, Belçika, Panama, Venezuela ve ABD'de de gösteriler yaptılar. 2003'de grubun merkezi talihsiz bir yangınla zarar gördü; önemli miktarda kıyafet ve müzik aleti kaybettiler, zarar yaklaşık 40,000 ABD Dolarıydı. Bunun da altından kalkan küçük arılar artık dünyanın dört bir yanında gösteri yapıyorlar.

Grubun amacı kısaca söyle açıklanıyor; Evrensel insani değerleri, sanat yoluyla, özellikle tiyatro ve müzik dilini kullanarak, insanlık ile paylaşmak ve daha çok anlatmak. Kız ve Erkek çocukları, sanatın kaynaştırıcı ve eğlendirici yönlerini kullanarak kaynaştırmak, böylece kişisel gelişimlerine yardımcı olmak. Dünya literatüründeki sahnelenebilen en iyi sanat eserleri ve folklorik ürünleri, çocukların hayal dünyalarının gelişimine katkı yapmak için Küba Halkı ve Dünya ile paylaşmak.

Kurucusu ve yönetmeni Carlos Alberto Cremata, La Colmenita’yı şöyle anlatıyor: Yaşamın bu erken evresinde tiyatro çok yararlı olabileceği gibi çok zararlı da olabilir, çok dikkatli olmak gerekir. Bizim ilk gösterimimiz Havana’da, beş bin kişi önünde Karl Marx Tiyatrosu’nda gerçekleşti ve bu büyük tiyatroda daha sonra onlarca kez oynadık. Çocuk tüm o çalışmalarının sonucunu yaklaşık bir saat süreyle sergiledikten sonra, çoğu zaman ayağa kalkmış, ve bu kadar çok heyecanlanmış, gülümseyen insandan o duygulu alkışı aldığı zaman, her sanatçıda olduğu gibi, kendini beğenme termometresinin hızla yükselmesinden kaçınamaz ve bu, bazen kontrol edilemeyebilir; özellikle de çocuk ertesi gün okula döndüğünde ve kendisini sınıf arkadaşlarından farklı hissetmeye başladığında....
La Colmenita’nın temel işi bunu engellemeyi hedeflemektedir. Bugün Camila “Küçük Hamamböceği” olabilir, yarın koronun yirmibirinci arısı olacaktır, bir sonraki gün makyajcıdır ya da perdenin arkasında diğer çocukları cesaretlendirmektedir. “Mini diva”lar ya da “yıldızcık”lar yaratmama konusunda çok özel bir duyarlılığımız var. Psikologlar, “mini diva”ların ya da “yıldızcık”ların kişiliklerine geri dönüşü olmayan zararlar verildiğini vurgulamaktalar.

La Colmenita’da etik eğitimi birinci sırada gelmekte ve estetik eğitime öncülük etmektedir. Daha önce çocuk oyuncular yetiştirme merakında olmadığımızı belirtmiştik ve gerçekten de, büyüdüklerinde grubumuzdan “mezun olan” çocukların önemli bir bölümü kendilerine sanat alanını seçmemişlerdir. Biz, sanatı bir araç olarak kullanmakla ve okula ve aileye yakın bir noktaya konumlandırmakla ilgileniyoruz. Dayanışma, karşılıklı saygı, disiplin, iyilik yapmak ve sevgi gibi insanlık değerlerinin kök salmasını sağlamak için tiyatro ve kolektif çalışma ideal birer araçtır.

İşte bu değerlerle yoğrulmuş küçük arılar Istanbul, Ankara ve Eskişehir turnelerini tamamlayıp, Istanbul'da bir dunya prömiyerini bizlere sunarak Küba'ya döndüler. ABD'de tutuklu beş Küba'lı kahramanı anlatan, "Beş Kübalı Kahraman" ve Nazım Hikmet'in Sevdalı Bulut (La Nube Enamorada) adlı oyunları, La Colmenita'nın 21. kuruluş yıldönümü olan 14 Şubat 2011'de Havana'daki kendi tiyatrosunda Küba'lılarla buluşacak. Sevdalı Bulut'un La Colmenita uyarlaması Küba devriminin efsanevi müzisyeni Silvio Rodriguez'in müziği ve şarkıları ile gerçekleştirilecek. La Colmenita'nın Nazım Hikmet'in Sevdalı Bulut uyarlaması ve Beş Kübalı Kahraman oyunu ile 2011 yılı boyunca Londra, Paris, Berlin, Viyana, Atina, Roma gibi başlıca Avrupa kentlerini kapsayan bir turneye çıkması planlanıyor.

Yolunuz açık olsun küçük arılar.

Bu yazı 29 Agustos 2010'da Birgun'de yayınlandı.

Hiç yorum yok: