21 May 2010

Küba Turizm Bakanı ile özel röportaj




“FIT Cuba (Uluslararası Turizm Fuarı) 2010” Küba Turizm Fuarı’nda Küba Devleti’nin davetlisi olarak 31 ülkeden çağrılan, 131 tur operatörü, acenta, havayolu şirketi temsilcileri ve Latin Amerika konusunda uzman gazeteciler arasında, Türkiye’yi ve Birgün gazetesini temsilen; 1 Mayıs 2010’dan başlayarak dokuz gün Küba’daydım; Fuar kapsamında Küba Turizm Bakanı Manuel Marrero’a Küba’nın Turizm Faaliyetleri hakkında sorular yönelttim.

- Sayın Marrero, Küba bu seneye, geçmiş yıllara göre nasıl başladı ?

Aslında bu seneye çok iyi başlamadık fakat Mart/Nisan döneminde arayı kapatarak yılın ilk çeyreğini rekor bir rakamla, 1,053,000 ziyaretçi ile kapattık. Küba Turizm endüstrisi, son 20 yıl içerisinde, Amerika ve Karaiblerin en önemli ve dinamik gelişmesini gösterdi. 1990’da en fazla ziyaretçi alan 23. ülkeydik, bugünlerde 9. sıraya kadar yükseldik. Küba Devletinin desteğiyle, Turizm Bakanlığı, ülkedeki iş imkanlarını arttırmaya yönelik bir dizi faaliyet sürdürmekte. Yeni ve farklı hedefleri olan stratejiler düşünüyoruz. Dünyanın gelişmekte olan bölgelerinde yürüttüğümüz özel kampanyalar var. Bu stratejinin bir parçası olarak bütün Dünya’da aynı anda “Gerçek Küba” adında bir kampanyayı da çok yakında başlatacağız, otellerimizde ve buna bağlı olarak insan gücümüzde sürekli gelişim, eğitim, iyileştirme, modernizasyon ve inşaat faaliyetleri devam edecek. Küresel iklimdeki olumsuz gelişmelere, bölgedeki rekabetin artmasına ve 50 yıllık ABD ambargosundan dolayı Karaiblerdeki turizm potansiyelinin sadece %50’sine ulaşmamıza rağmen, Küba Turizm faaliyetlerini geliştirme çalışmalarını hiç askıya almadı ve almayı da düşünmüyor.

- Dünyanın hangi bölgelerinden en çok turist çekiyor Küba ?

Kanada yıllardır en çok ziyaretçi aldığımız ülke fakat Avrupa’dan gelenlerin sıralaması da sürekli değişiyor. Bunun çeşitli sebepleri var. İspanya, ziyaretçi sayısının sürekli arttığı tek ülke fakat diğerleri oldukça inişli çıkışlı rakamlar gösteriyor, bunun nedenlerini araştırıyoruz. Latin Amerika’ya baktığımızda, Arjantin’in sürekli artan bir ilgisini görüyoruz. Hemen arkasından Kolombiya, Şili ve Peru gelmekte. Meksika, Venezuela ve Brezilya’dan gelenlerin sayısını arttırmak için özel çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl fuarın onur konuğu Rusya ile birlikte, Çin ve Hindistan’da öncelikli ülkeler arasında. ABD’lı turistlerin adaya ziyaretleri konusunda, ABD’li yetkililer ile Cancun’da yaptığımız toplantıda gördük ki, ABD’li turizmciler Küba’nın bölgedeki potansiyeli ve ülkenin turizm kapasitesi hakkında çok bilgili değiller. Bu tabii ki ABD’li yöneticilerin yıllardır Küba’ya uyguladığı ablukanın bir sonucu. Türkiye’den gelen turist sayısı bu saydığımız ülkelerle ve Türkiye’nin nüfusu ile karşılaştırıldığında oldukça az kalıyor. Geçen yıl adamızı 9000 vatandaşınız ziyaret etti.

- Turizm Kapasiteniz hakkında bazı rakamlar verirmisiniz.

Şu anda 50,000 odamız var. Bunların %65’i dört ve beş yıldızlı otellerden oluşuyor. Gelecek 5 yılda 20,000 yeni oda eklemeyi düşünüyoruz. Varadero, Guardalavaca (Holguin), Cayo Santamaría, Cayo Coco ve keşfedilmeyi bekleyen başka adacıklarda yeni otel inşaatlarımız sürüyor. Bu faaliyetlerin yanında havalimanı ve limanların geliştirilmesi, kapasitelerinin arttırılması, uluslararası golf ve balık turnuvaları düzenleyerek uluslararası ilginin daha da artmasını hedefliyoruz. Yabancı yatırımın önemine inanıyoruz. Son 20 yıldır özellikle yabancı yatırımcılarla yaptığımız çalışmalar sonucunda, 66 otel (27,909 oda) uluslararası otel zincirleri tarafından işletiliyor. Küba’nın Turizme ilgisi, önceliği, yatırımı ve bu konuda ki sürekliliği artarak devam edecek. Latin Amerika ve Karaiblerin turizm sıralamasına baktığımızda bu gelişmeyi görüyoruz. 1990’da 23. olarak başladığımız yarışda, 1995’de 14., 1998’de 12. ve 2009’da 9. sıraya yükseldik. Son 20 yılda, 70 farklı ülkeden, 30 Milyon ziyaretçi geldi adaya.

- Yatırımları özendirmek ve yatırımcının güvenliği için yasal düzenlemelere gidilecek mi?

Bildiğiniz gibi Küba’da yabancıların iş yeri ya da arazi satın almaları yasak. Fakat yatırımların ve yatırımcının korunması için uzun süreli kiralamaya dönük kanunlar üzerinde çalışılıyor. Özellikle kısa vadeli ziyaretçilerin yanında, adada daha uzun süreli kalmayı özendirecek, apartman daireleri, residanslar vb yatırımların da tesis edilmesini düşünüyoruz. Turizmle ilişkilendirmek koşuluyla, golf sahaları, yat marinaları yatırımları konusunda bir düzenlemenin onayı alınmış durumda. Küba’nın güçlü Turizm altyapısı var ama gelenler kısa kalıyor ve az para harcıyorlar. Yeni girişimler, daha varlıklı turistleri adaya çekmek üzere tasarlanıyor. Bütün bu yatırımları yaparken, doğal güzelliklerimizi korumaya ve çevreyle uyumlu işletmeler inşa etmeye dikkat ediyoruz. Havana’nın bir “kültür merkezi” olarak restorasyonunun yapılmasını buna örnek gösterebilirim.

- Zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.

Ben de size teşekkür ediyorum ve Türkiye'ye selam gönderiyorum

http://www.birgun.net/report_index.php?news_code=1274430783&year=2010&month=05&day=21

http://haber.sol.org.tr/bizimamerika/kuba-turizmde-iyiye-gidiyor-28665

http://www.kahvemolasi.com/sayilar/20100528.asp#cuneytgoksu

Hiç yorum yok: