29 Tem 2009

Avrupa’daki beyazyakalı kardeşlerimiz!

Almanya: Bremen’in ve Avrupa’nın en büyük gemi yükleme/boşaltma lojistik işletmesi “BLG Logistics”, 600 maviyakalıdan sonra, 250 beyazyakalı ofis çalışanının çalışma saatlerini, sene sonuna kadar %20 azalttı. Alman Hükümeti, çalışanların gelir kaybını “fonlama” sözü verdi. 2009’un başından beri Bremen Limanı’ndan yapılan yükleme miktarı %25 civarında düştü.

İngiltere: Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden “TATA Steel”, Kuzey İngiltere’deki Scunthorpe fabrikasında, 366 beyazyakalı çalışanı işten çıkardı. Bu haberde ilginç olan, küreselleşmeden dolayı üretimin büyük bölümünü ve “beyazyaka pozisyonlarını” ucuz iş gücü olan Hindistan’a kaydırılmasıydı. TATA’ya, İngiliz işçilerinin nasıl tepki vereceği merakla bekleniyor.

Fransa: Fransa Nortel’in 2000 çalışanı korku içinde çünkü her an işlerini kaybedebilirler. Böyle bir söylentinin ortaya çıkması bile Fransız işçilerinin oldukça ilginç bir tepkisine neden oldu. Fabrikanın çevresine gaz tankları yerleştirdiler ve işten çıkarmalar başlarsa fabrikayı havaya uçurmakla tehdit ettiler. Şimdilik gaz tankları boş ama ileride ne olur bilinmez!


29 Temmuz 2009 - Birgun

Hiç yorum yok: